victoriajohannesson

Alla inlägg under januari 2011

Av Victoria Johannesson - 23 januari 2011 11:47

ännu en gång till är det söndag, tråkigt verkligen, om helgen kunde vara jämt lite längre ! Iaf tog ut hästarna imorse, verkade som Gil va lite piggare idag, men ja vi får se ska iaf dit nu igen.. får väl se vart vi placerar oss eller vad vi gör. ska kolla vägen ner till buskhaga hur den ser ut, är den inte snor hal så är vi nog där idag.. Tråkig is verkligen. men ja inget att gråta över solen skiner och det är inte så kallt ute så bara att gilla läget och gå vidare :) haha har iaf städat rummet nu på morgonen, och vet ni idag återupptar min träning. Blir ändring på det här nu kan inte gå runt som en fläskbit och proppa i mig massa gosaker. Nej nu är det färdigt med det !


Jag vill beställa ett longerkapson också men det va så jäkla durt så vet inte riktigt om jag vill lägga så mkt bara på en sån sak men det är ju faktiskt förjäkla bra ! Så ja jag ska grunna lite på det i några dagar så får vi se om jag ändrar mig eller inte ! för 800 kr för bara kapsonet och det tillkommer extra pengar om man ska ha tyglar med så jag vet inte riktigt, men ja vi får se med andra ord, vill ju så hemskt mkt ha en ecuayer sadel men det får väl vänta antar jag tills jag blir lite rikare ! nu beger jag mig till stallet :)

Av Victoria Johannesson - 22 januari 2011 20:08

Tränade med Gil idag, har ju pratat i flera dagar nu om att jag ska träna lite form med han. Så idag när man äntligen är ledig och har tid innan det blir kolsvart ute.

Så iaf sätta vi på han bettet i stallet och gick vidare till vårt lilla "ridhus" haha men iaf till vår förvåning kunde man tända där inne så blev mkt bättre ljus, dom hade iaf hämtat massa halmbalar nu så det va mer plats idag, tänkt när allt är slut :O Då kan man hålla på på stor yta ;) Men iaf jag vet inte vad det är med honom just nu men han är så slö.. Vet inte om det tar väldigt på krafterna på honom att busa runt i hagen med Bäbis hela dagarna att han blir så slut i kroppen utav det, han är ju trots allt bara snart 3 år. elelr om han håller på och tappar en till tand. Jag tror faktiskt han håller på och gör det. För sist va det lite samma, fast då en stund va han överallt ! haha, men ja det kan vara vädret också.. Till veckan ska vi iaf börja med hösilage så får vi väl se om det blir lite bättre med honom då.. lite smakligare så kan nog få i han lite mer mat om dagarna, tkr han smalnat av lite men jag vet inte om det bara är inbillning :) Det får  jag hoppas att det är ! han piggnar nog till snart iaf.


Cassandra fick iaf rida med bettet idag, första gången faktiskt och det gick väl sådär som det ska gå första gången, men han svarade väldigt bra på hjälperna idag, hon klarade iaf av att hålla sig inne hela tiden utan att gå iväg dit han ville. Imorn ska jag iaf ta tid till att masserar honom riktigt ordentligt, så ska jag se om vi inte kan ta en riktig långpromenad med honom bort på vägen, där det inte är en jäkla massa snö. Det jag är mest rädd för att det kan komma en lastbil så har man ingenstans att ta vägen för att det är jävla snö precis överallt, men ja man får väl helt enkelt hålla tummarna och hoppas att dom har lunchrast eller något ^^ hahaha


Jag vill ha vår och sommar och ja VARMT !!!!!! ingen skare iaf.....  

Av Victoria Johannesson - 22 januari 2011 19:58

min arm gör faktiskt lite mindre ont nu om jag ska vara ärlig :) Jag blir bara nöjdare och nöjdare varje gång jag kollar på den och till helgen ska jag flasha armen för mormor som bara den endast för att hon total hatar tatueringar ! hahaha

Idag har jag faktiskt hör och häpna läst körkortsteori och gjort lite frågor i boken eller rättare sagt ett helt kapitel :)

Sen har jag och Cassandra gått med hundarna eftersom det inte är så kallt längre och Bamse är frisk så kan vi börja gå lite långpromenader nu, sen är det ju så tråkigt också och gå på samma ställe ! men jag lovar när jag får körkort ska jag och Cassandra gå oftare !

Vi gick iaf på järdet en bra bit och det kan jag ju säga i efterhand att det hade jag hellre skippat ! Ibland kunde man gå på skaren men ibland så försvann ena benet, haha något farligt för hundarna eftersom skaren är så stark kan dom säkerligen bryta benen, men den va såpass stark att dom höll sig på ovansidan hela vägen ! Det hade iaf ridit en dåre på järdet där vi gick, gammla spår men fortfarande när det va skare, och ska jag vara ärlig så är min fråga, hur tänker man när men ger sig ut i 50 cm djup snö med 3-5 cm tjock skare på ytan? Vad tänker man med då, det skär ju upp benen när man rider i det... En annan sak när man har djur som kan gå på den som hundar då tillexempelt.. Men hästar som har världens tunnaste hud speciellt på bakbenen ger sig ut och galopperar i detta ? :O Jag fattar det inte... Helt galet ! Jaja inte min häst men ändå lite får man ju tänka iaf, inte skulle jag själv vilja springa i 50 cm snö med bara ben med skare på det vet man ju kan göra lite ont när man har bara vanliga byxer på sig... Ne det tkr jag inte om !

Av Victoria Johannesson - 21 januari 2011 16:27

att det faktiskt ligger en alkolist och sover i våran koridor ;O Hur läskigt som helst juh ! BLÄK !!!!!!

Av Victoria Johannesson - 21 januari 2011 16:24

sitter här aldeles ensam i datasalen trevligt menar jag en fredag så är jag kvar ända till halv fem? Vad blir det? kan man inte få sluta i normal tid någon gång... aja bara le och se glad ut snart komemr pappa iaf, och då ska jag hem slänga på mig andra kläder och bege mig till stallet :P  min arm gör väldigt ont förresten, men ja det är väl bara att se glad ut, snart är den läkt så då blir det bra :)


Ska betträna Gil lite sen hade jag tänkt, trodde inte vi slutade så sent så tänkte ta lite formträning idag men ja här sitter jag nu snart kväll ju ;O Ledsamt !

Jag vill förövrigt ha pizza idag !


Av Victoria Johannesson - 20 januari 2011 18:56

Nu är det dags att ta och reda ut saker och ting !

Jag håller ju på och skriver om hur man bör och ska hanskas med hästar, hur jag ser på olika ridstilar osv, hur människan valt att hantera hästen, hur majoriteten ryttare hanterar hästar osv.

Att alla ridstilar har åsikter om varandras olika stilar är ju klart att det finns, avundsjuka, visa att man är bättre, bättre kvalitet aa det finns tusen olika saker som gör att man tycker illa om varandras ridstilar och förespråkar om sin egen. Samma sak som att tex en del ryttare säger att horsemanship människor säger att alla andra misshandlar sina hästar och att de hela tiden försöker att hitta problem som man ska ta itu med, så medans en del ryttare kallar sig horsemanship människor när de endast lärt sin häst ett trick tex. När det egentligen handlar om hur man hanterar och tränar hästen psykiskt och fysikt.


Så nu tkr jag att jag ska komma in och säga ett par ord, eftersom jag både tävlat hoppning och dressyr men lämnat det bakom mig nu och riktat in mig på horsemanship eller ja man kan säga ett djupare tänk hos mig själv angående hästhantering. Och jag kan säga rakt ut direkt innan jag börjar skriva en hel roman att jag gillar skarpt mig själv mkt bättre nu än vad jag gjorde förrut, när jag blickar tillbaka kan jag inte ens fatta vad jag utsatt dessa stackars djur !


Jag började rida när jag var 5 år, alltså tolv år på ridskola ! Jag har haft väldigt kul men samtidigt har nästan all energi gått åt till att vara arg varje lektion, och då kan man tänka sig hur kan det komma sig? Jag var arg på ridläraren som inte förstog att jag inte fattade, jag var arg på hästen för den gjorde inte det jag sa till den att göra !

Detta började redan när jag var liten, jag hade sett på de "stora" när de red tittade och lärde mig helt enkelt, lärde mig att nafsar hästen åt dig i spiltan så säger du till den med att ryta till och slå till den på mulen, detta tänkte ju man inte på när man var liten, man gjorde ju som man blev tillsagd. Sen kom en tid då vi lärt oss alla grunder, och skulle nu börja med "riktig" dressyr, detta innebar att införskaffa ett par sporrar för det har man i dressyr kvittar hur känslig häst du har så ska ett par sporrar sitta på foten ! Sen skulle vi lära oss att få hästen på tygeln, det va inte en jävel som förstog hur man skulle få hästen att böja på nacken, Den enda vägen för att hästen skulle böja på nacken var att såga i munnen vilket fortfarande folk som rider på ridskolan fortfarande gör efter 12 år ! Det här är sanningen det finns inte ett barn som fårstår hur man ska få hästen att böja på nacken varför den ska göra det, och att det faktiskt inte är nacken som bara ska påverkas utan hela kroppen, ryggen, bakpartiet sidorna på hästen aa hela hästen ! Men det förstår man inte när man är 12 år och ska lära hästen att gå i form, så utvägen var ju att börja med att såga hästen ner, sedan att utveckla detta senare i  sin utbildning, det fanns de hästar som gick emot detta sågandet och gick med huvudet i vädret och gick emot detta, vilket inte ridläraren menade att man skulle göra, ridläraren tjatade och tjatade hela lektionen att man gjorde fel, man skyllde på hästen för det var ju den som inte gjrode rätt ansåg man. Jag kommer ihåg en stackars häst som man har slitit allt för mkt i munnen ! Så när jag kom upp i 16 års ålder, kom jag in på att skaffa egen häst, tjatade på föräldrarna att det skulle löna sig mkt mkt mer om man hade egen. Så kollade jag runt på internet, kollade på bilddagboken folk som la upp bilder osv. Så plötsligt kom jag in på Norahs bilddagbok och såg hur underbart hon tränade sin häst Conny ! jag blev helt såld på det här sökte vidare kolla på videoklipp på youtube på horsemanship. Insåg att herregud hur gör dom, jag som suttit i alla år och sågat ner hästen för att få den att kröka på nacken kan göra detta utan träns? Utan huvudlag överhuvudtaget, jag förstog inte, jag kollade vidare började följa Norahs bilddagbok, Sen började jag fundera själv, satt på ridlektionerna och funderade ut hur man skulle kunna göra annorlunda i vissa situationer..


Som tillexempelt lätta lite på tygeln när man kände att hästen klarade av att bära sig själv, man tog det lugnt i stallet, ignorerade när hästen blev arg bara gick undan när man ledde ut hästarna, man skippade kedjegrimskaftet och bröt lite mot "säkerheten" bara för att utvecklas som person. En dag testade jag att galoppera, först red jag helt samlat med kort tygel och  red på volt, sen bestämde jag mig för att släppa tygeln helt och låta hästen välja vägen och att min energi skulle smitta av sig till hästen. Den dagen gick ett ljus upp för mig, hästen behöll exakt samma samlade galopp på volten, jag njöt kan jag lova jag som någon lektion före har suttit och slitit och ryckt i hästens mun bara av att jag inte förstog hur det faktiskt låg till saker och ting. Hur bett verkade i munnen, om jag drog där så påverkade det på hästen huvud så osv osv, jag lärde mig hur hästen kropp fungerade i skelett och muskulatur. Hur dom funkade i beteende. Jag lärde mig så mkt på bara några månader som jag skulle kunna ha utvunnit redan när jag började rida !


Så nu till att jag faktiskt köpte en häst och jag tackar så grymt mkt att Norah finns och vad hon gör, för ska jag vara ärlig så vet jag inte riktigt vad jag skulle ha kunna åstakomma med min häst om jag inte upptäckt detta med Naturalhorsemanship. Så mkt roligare, jag har verkligen fått världens starkaste tålamod, jag ser att det alltid utvinns något utav varje lektion jag har med min häst. man ska inte tala om lugnet som finns runt en när man tränar, man kan känna energin man har i kroppen när man tränar, vad det är man vill få ut, varför tränar jag hästen som jag gör, vad är mitt mål, osv osv. Varför svarar hästen på olika saker som jag gör med den och så, varför är det svårare att göra saker och ting från olika sidor på hästen och så.


Hästen är inte ett verktyg det är en levande varelse precis som du själv ! smärta är inte det vi gillar högst upp på listan, det är bland de sista saker vi vill bli utsatta för. Varje dag finns det de hästar som blir slagna, ryckta i munnen, piskade, sporrade, runt släpade, sparkade. detta sker dagligen, är det verkligen såhär man ska utvinna en lektion på ridskolan ? Med sin egen häst på träning.

"min häst är seg, jag har fått köpt ett dressyrspö och lite längre sporrar för att den ska gå frammåt"

"min häst går inte in i transporten, piska och linor är det som gäller"

"min häst barnslar sig vid vissa tillfällen och försöker komma undan arbete"


Är inte detta problem som man borde ta itu med, så att man får en både säkrare och mkt mer lugnare hästhantering. Jag vet själv vad det tog på en att vara arg och ledsen för att man va tvungen att säga till hästen när den inte lydde en, det va ju så man gjorde. Och nu i efterhand så kan jag bara säga, jag skäms ! jag skäms så fruktansvärt mkt vad jag faktiskt gjort, så jag vill bara spola tillbaka tiden och börja om på nytt, För det är inte acceptabelt att såga i hästens mun ! Det är fruktansvärt jag förstår inte hur man kan bara fortsätta och fortsätta och inte inse att man faksitk gör skada, tänk er själva... det man gör mot hästen ska kunna göras mot en själv ! mottot är starkt och tycker att man borde följa, för man kan inte säga att det inte går att rida med repgrimma tillexempelt, eller lära hästen att bära sig själv så slipper man såga, eller fippla i munnen på dom, dra när man ska bromsa, gnugga i sidorna när det går för sakta. För det går, det finns många människor som åstakommit detta och det är inte omöjligt, det handlar bara om att man ska lära sig hur saker och ting fungerar egentligen, hur kroppen tar skada av saker vi gör.

"Your horse should be like your own shadow, play the game and don´t mess it up. It comes back to you some day!"


  


Dressyrtävling, ens egen hjärna blir så vinnarskalle så man glömmer bort att man faktiskt hanskas med en levande varelse, inte alls stolt över detta !

Hoppning, här hade jag sett lite på naturalhorsemanship lite, och man försökte åstakomma något på lektions tid enda tiden man hade med hästen när man red och det enda man fick höra var hur rider du egentligen? tränare blir verkligen blinda ibland!

Äntligen hade jag köpt min egen häst och kunde iaf gå min egen väg och ha egna tankar, och än så länge håller det ! vi har bekämpat mkt olika saker bara för att jag öppnat upp ögonen och insett att det lönar sig inte med hjälpredskap och ilska !
Tålamod och lugn, med fårståelse är det som löser saker och ting på djupet !

Lycka säger denna bilden bara ! hästen bär sig själv och jag kan bara le !

Åstadkom något du med, iaf ha något eget tänk när du är bland hästar, och det första du ska göra, handla inte med ilska det leder dig ingen vart !

           

Av Victoria Johannesson - 20 januari 2011 18:28

Nu sitter jag här med en ond arm !

Ja ni hörde rätt mina stjärnor är äntligen placerade på underarmen och det är en underbar känsla ! ser ut som en kopia på ritningen jag gav, exakta färger ja allt i princip känns verkligen underbart att jag valde att göra den... Dock blev väl inte lärarna så glada över att jag inte valde skolan före men, jag kan inte hjälpa de öppettider som finns och får man en tid så ta den ! För gosh va nöjd man blir, slänger upp en bild när det inte är så jäkla svullet ! stramar i hela huden nu kan jag lova.. Men det blir att peppra helosan..


Iaf jag och Amanda åkte och käkade efter, eftersom det va isterband i skolan kändes inte det som det optimala att äta när man ändå har pengar och är inne i stan lixom, men ja vi käkade donken och det va underbart ! 25 minuter sena till lektionen men det va det verkligen värt, han med lite utav uppgiften vi fått men ja, sen vart det religion, sen sluta. Då gick jag och Amanda och fortsatte med projektet.. Kan säga att våran westernbro kommer väga cirka 1 ton ! men ja vi får fundera ut hur vi verkligen vill ha men ja den får väl helt enkelt väga så mkt antar jag.. haha tur att vi inte ska ha sidokanterna ihopsatta med mittenramen iaf för då komemr den väga kan jag lova... men detta blir bra det dock har vi ingen mer projekttid så det får bli att jobba på eftermiddagarna lite varje dag så, tråkigt är det att jobba så men ja är det så det blir så får det väl bli så, bara det blir färdigt till vecka tio är jag nöjd så :) Den kommer bli bra iaf, jag och Amanda bästa snickarna ever, handla först tänka sen opps fel, gör om ! hahahahahhahahahahh


  

Sök i bloggen

Presentation


Hej jag som driver denna blogg heter Victoria, och mitt liv ägnas mest åt min häst Gil :) jag är mer mot det naturligare sättet att hantera och hålla en häst så har ni funderingar tveka inte att fråga ;)

Omröstning

vilken årstid ?
 Vår
 Sommar
 Höst
 Vinter

Tiden

Arkiv

Kategorier

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8 9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19 20 21 22 23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Bloggvärde

Fråga mig

3 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards